ICANN Nedir?

Internet Corporation of Assigned Names and Number (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) 1998 Los Angeles, Kaliforniya, ABD merkezli kâr amacı gütmeyen özel sektör kuruluşudur. İnternetin iş dünyası, akademik, teknik ve kullanıcı gruplarının geniş katılımıyla oluşturulan bu grubun amacı, dünya genelinde internetin bütünlüğünü ve kararlılığını desteklemektir.

ICANN’in Görevi Nedir?

İnternet kullanıcılarının kabul gören adresler bulabilmelerine destek olabilmek adına, DNS’in teknik etkenlerinin yönetiminden sorumludur. .com, .org, .uk, .info gibi alan adı uzantılarının kullanabilme yetkilerini yöneterek, dağıtımınında kontrollerini sağlamaktadır. Bunun yanında çalıntı öğeler, spam, mali prosedürler veya verilerin korunması gibi, kullanıcıları ilgilendiren konular, ICANN’in müdahele etmeyeceği konulardır.

Alan adınızla alakalı herhangi bir sorun yaşadığınızda www.icann.org adresinden, arama çubuğuna “ Domain Name Dispute Resolution Policies “ yazarak iletişime geçebilirsiniz.

ICANN Nasıl Çalışır?

ICANN, küresel internetin yapılabilmesini ve muhafaza edilmesini isteyen kurumların, hükümetlerin, kişilerin birbirleriyle fikir alışverişi yaparak ortak kararlar alabilmesi ile ilgili faaliyetlerde bulunmaktadır. İnternetin devamlı olarak büyümesi ve yenilenmesi, bazı durumlarda müdahele edilmeyi zorlaştırmaktadır. ICANN bu gibi teknik sorunlarla ilgilenerek sorunların çözümü için müdahelede bulunmaktadır.

ICANN organizasyonu, IP Adresleri Destek Kuruluşu (Address Supporting Organization-ASO), Alan Adları Destek Kuruluşu (Domain Name Supporting Organization-DNSO) ve Protokol Destek Kuruluşunu (Protocol Supporting Organization-PSO) içerisinde barındırmaktadır.

IP Adresleri Destek Kuruluşu (Address Supporting Organization-ASO) : IP adresleriyle ilgili hususları belirler.

Alan Adları Destek Kuruluşu (Domain Name Supporting Organization-DNSO) : Alan adı sistemleriyle alakalı çalışmalar yapan birimdir.

Protokol Destek Kuruluşu (Protocol Supporting Organization-PSO) : İnternet protokol numaraları hakkında çalışmalar yapan birimdir.

Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Ayrıca okuyun

Alan Adı aldım. Ne kadar süre içinde alan adımı aktif olarak kullanabilirim?

Yeni alınmış alan adlarında .com .net adresleri için 2-12 saat diğer tüm alan adı uzantıları için...

k12.tr Alan Adı için İstenen Belgeler

Başvuru sahibi devlet okulu ise ilköğretim, lise ve dengi okullar için okulların müdürlük...

Alan Adı Transferi için gereken İşlemler

Alan Adı transfer işlemlerinin sorunsuz yapılabilmesi için aşağıdakilerin eksiksiz olması...

Alan Adı Nedir ?

Bir web sitenizin olabilmesi için öncelikle sizindomain.com şeklinde bir isim belirlemeniz...

bel.tr Alan Adı için İstenen Belgeler

Alan adının tahsisi için, alan adını kullanacak belediyenin başkanı tarafından imzalı onay...